top of page

Braiding Sweetgrass// VLECHTWERK

Ooit vlochten inheemse vrouwen het zoet-geurende haar van de Aarde, genaamd Sweetgrass, tot lange vlechten ineen. De een hield de strengen vast terwijl de ander ze ineen vlocht, Tijdens het uitwisselen van de laatste nieuwtjes, de geheimen van het hart,  en kennisoverdracht  over de natuur ontstond er ritmisch vlechtwerk. 

Als kunstenaar, mens, als kind van deze aarde onderzoek ik verschillende natuurlijke materialen die ineen te vlechten zijn. Wat zijn de unieke eigenschappen van het materiaal (grassen, takken e.d.). Welke verhaal vertelt het materiaal? Wat betekent het, wat vraagt het van ons als mens om respectvol met dit materiaal om te gaan?

En wat is de meerwaarde van het samenwerken, het samenkomen om te maken en de uitwisseling die hier plaats kan vinden? 

Dit onderzoek leidde onder ander tot een prachtige samenwerking met theatermaakster Rachel  Schuit en scenografe Geartsje van der Zee en hun project Wolwezen. In oktober 2023 bouwde ik samen met Geartsje  en museum-bezoekende kinderen een Skulplak van lisdoddeblad en wilgentenen in de binnentuin van Museum Dr8888. Robbi Mertens maakte een knisperend, ritselend audiowerk dat in de hut te beluisteren is.

Braiding Sweetgrass groeit als project gestaag verder. Wordt vervolgd.

bottom of page