top of page

Mijn naam is Jetske Verhoeven. Ik ben kunstenaar, maker, moeder, mens.

 

Na een burn-out heb ik mogen ontdekken hoe wezenlijk het is om heel mijn lichaam te bewonen, en niet alleen mijn hoofd. Sindsdien ervaar ik hoe dit wakkere aanwezig zijn in het lichaam niet alleen bijdraagt aan mijn eigen gezondheid, maar mij ook in staat stelt om mij op een diepere laag te verbinden met de wereld.  Ik zie het afdalen in mijn lichaam als het afdalen in de aarde.

Vanuit dit inzicht en vanuit het urgente verlangen om onze verstoorde relatie met de aarde (= met de natuur in haar geheel) te herstellen, heb ik in 2022 Platform Aarde-Werk opgericht.

 

Wanneer het mij lukt om te verstillen (niet volledig in beslag genomen te zijn door mentale activiteit) kan ik waarnemen hoe het leven door mij heen stroomt, hoe ik zelf ‘leven’ ben en hoe verrukkelijk dat is.

Het is alsof ik, door een moment zonder concepten te zijn, meer in contact kom te staan met mijn eigen lichaam, en vanuit daar met de wereld. Ik neem het ruisen van de wind in de boomkruinen waar, maar ik ben er zelf ook onderdeel van. Ik sta niet langer ‘op de aarde’ (filosoof Peter Sloterdijk), maar voel een diepe verbondenheid met de voedende grond onder mijn voeten.  

Het is een zeer aangename, voedende staat van zijn die mij op subtiele wijze laat voelen welk een miraculeus wonder het leven is.

 

Hoe anders zou onze wereld eruitzien wanneer wij wat meer tijd  zouden nemen om te verstillen en in ons lichaam af te dalen? Wanneer wij zouden besluiten om het fanatieke juk van onze gejaagdheid af te werpen om met kalme maar wakkere lichamen de aarde te betreden?

 

Het is mijn visie dat deze verstilde, belichaamde staat van zijn van wezenlijk belang is in het herstellen van de relatie met onszelf en met de aarde.

 

Vanuit Platform Aarde-Werk organiseer ik  kunstprojecten, voordrachten, lezingen en workshops  die tot doel hebben bij te dragen aan dit ‘thuiskomen’.

 

C.V.

Jetske.jpg
bottom of page