top of page

ROTONDE RITUELEN

'Wees voorzichtig met oversteken want waar wij elkaar ontmoeten daar leidt weg noch zebrapad. Wij enteren de restvorm in de vorm, de ongebruikte stilte. We nemen plaats in het oog van de storm, het centrum van de rotonde.

Hier ontvouwen wij samen een ritueel, als waarnemers van het hier en nu. Wij laten de stilte in onszelf neerdalen terwijl de stad in 360 graden om ons heen beweegt.  Hier samen te zijn en zachte aandacht te hebben voor wat is in het moment, is een eerste stap naar een andere wereld. Een daad van Zachtivisme. 

 

 

Iedere maandagmorgen van 8:40u tot 9:00u(m.u.v. schoolvakanties) zitten we op de rotonde aan de oostoever van de Sloterplas in Amsterdam Nieuw West.

Sluit je aan! Aanmelden niet nodig.

De ZACHTIVIST

Schaftkeet De ZACHTIVIST is een lichaam. Een binnenwereld. Een veilige bubbel in een onstuimige wereld. Een ontmoetingsplek die ruimte biedt aan een ander verhaal. Aan de stilte.

Schaftkeet De ZACHTIVIST is een tijdcapsule. Een plek waar we ons los kunnen weken van oude patronen en samen vormen kunnen geven aan een nieuwe, belichaamde werkelijkheid.

De ZACHTIVIST is een mobiel atelier. Zij nodigt deelnemers uit om hun handen uit de mouwen te steken en klei te kneden. Rituelen te ontwerpen. Gedichten te schrijven. Stemmen samen te vlechten. Dromen te bundelen.

De ZACHTIVIST ondergaat een momenteel een transformatieve verbouwing op lokatie van Buurtwerkplaats Noorderhof en wordt mooier, en mooier, en veiliger, en mooier.

Vanaf zomer 2024 gaat zij op pad en houdt stil op trottoirs, pleinen, festivals, protestdemonstraties, kantoortuinen.

 

Kijk ook op: zachtivist.nl

KLEI-DIALOGEN

Kun je elkaar horen in de stilte?  Kun je jezelf uiten zonder dat je hoofd 'ertussen' zit?  

 

In KLEI-DIALOGEN gaan we samen op zoek naar een radicaal eerlijke ontmoeting. Een verbinding die zich richt op empathie en eerlijkheid en die weg probeert te blijven van oordeel of oplossing. Terwijl we ons bewust zijn van hoe onze handen de klei vormen, ons lichaam dat ritmisch ademt, luisteren we naar de stilte, of naar datgene dat gezegd wil worden. Uitspreken wat gehoord wilt worden en zwijgen waar gevoeld wil worden, dat heeft een enorm bevrijdende werking. 

Info en Aanmelden: info@aardewerkplatform.nl

STADSKNIETJES

Met gistarist Shannon Westcott vorm ik sinds afgelopen zomer Het Zachtivistisch Spoken Word-duo Stadsknietjes. Vol geestdrift en inspiratie geven wij samen vorm aan de meest urgente vraag van deze tijd; hoe kunnen we ons duurzaam verbinden met de aarde waarop we leven?

Ons antwoord: via ons lichaam!

Stadsknietjes creëert belichaamde poëzie, en illustreert hiermee actuele thema’s als Care, Duurzaamheid, Animisme en Deep Ecology.

Bekijk ons werk op facebook en op Youtube:

Bodybuilder:

https://youtu.be/BcAy1CFxzjU

Stroommm:

https://youtu.be/X65dUsncmfg

Stadsknietjes:

https://youtu.be/fH9sm-e1X1w

Compilatie:

https://youtu.be/uMWbPgjgRKQ

Braiding Sweetgrass// VLECHTWERK
 

Ooit vlochten inheemse vrouwen het zoet-geurende haar van de Aarde, genaamd Sweetgrass, tot lange vlechten ineen. De een hield de strengen vast terwijl de ander ze ineen vlocht, Tijdens het uitwisselen van de laatste nieuwtjes, de geheimen van het hart,  en kennisoverdracht  over de natuur ontstond er ritmisch vlechtwerk. 

Als kunstenaar, mens, als kind van deze aarde onderzoek ik verschillende natuurlijke materialen die ineen te vlechten zijn. Wat zijn de unieke eigenschappen van het materiaal (grassen, takken e.d.). Welke verhaal vertelt het materiaal? Wat betekent het, wat vraagt het van ons als mens om respectvol met dit materiaal om te gaan?

En wat is de meerwaarde van het samenwerken, het samenkomen om te maken en de uitwisseling die hier plaats kan vinden? 

Dit onderzoek leidde onder ander tot een prachtige samenwerking met theatermaakster Rachel  Schuit en scenografe Geartsje van der Zee en hun project Wolwezen. In oktober 2023 bouwde ik samen met Geartsje  en museum-bezoekende kinderen een Skulplak van lisdoddeblad en wilgentenen in de binnentuin van Museum Dr8888. Robbi Mertens maakte een knisperend, ritselend audiowerk dat in de hut te beluisteren is.

Braiding Sweetgrass groeit als project gestaag verder. Wordt vervolgd.

 

bottom of page